Despre SAMPON


      Tot mai multi oameni isi aduc aminte cu bucurie de "leacurile" bunicii, de ceaiul de musetel folosit pentru a da parului culoarea aurului sau de infuzia de urzici, impotriva matretii. Studiile realizate asupra acestor metode naturale de ingrijire, in mod gresit dispretuite atatia ani, au demonstrat ca nu sunt "leacuri babesti", ci au reale calitati, insuficient exploatate pana acum.Noi, "civilizatii", avem la indemana cele mai recente descoperiri din domeniul cosmeticii, beneficiem de cele mai avansate tehnici de laborator, folosite pentru obtinerea celor mai performante sampoane. Si, totusi, parul lor e mai frumos, mai rezistent, mai stralucitor. Oare cum reusesc?Batranii nostri obisnuiau sa-si spele parul cu sapun de casa si si-l limpezeau cu infuzii din plante.

      Avand reale probleme cu caderea parului, degenerarea acestuia, am fost foarte motivata sa studiez si sa produc sampoane naturale. . Asta dupa ce am incercat o serie de produse, infuzii, masti. Nu contest calitatile acestora, dar in cazul meu nu au functionat. Si-apoi era incomod, ia timp! De-aici a pornit dorinta de a-mi face propriul sampon.Tehnologia este identica cu fabricarea sapunurilor, deci singura problema ramane documentarea, alegerea ingredientelor functie de afectiuni, de natura parului. Asa ca............am inceput sa studiez, sa testez! Odata ce mie mi-au facut bine, le-am oferit si cunostintelor, prietenilor, si-acum si voua! Vreau sa precizez ca nu sunt medic! Deci sampoanele produse nu se bazeaza pe cercetare, ci pur si simplu pe folosirea ingredientelor 100% naturale, alese cu responsabilitate din studiile facute. Am urmarit ca sampoanele sa indeplineasca conditiile de baza: o curatare eficienta, o spumare placuta, si evident vindecarea afectiunilor.   

  Si pentru ca cele mai comune probleme ale scalpului sunt caderea parului, matreata, degenerarea, mi-am propus ca in compozitia sampoanelor mele sa se regaseasca extracte la rece in ulei de masline din urzica si ardei iute, acestea fiind imbatabile. La "rece" pentru a-si pastra mai bine efectele curative. Nu lipsesc infuziile de rozmarin, salvie, mesteacan, radacina de brusture-ale caror efecte in ingrijirea podoabei capilare sunt recunoscute. Evident  un sampon nu se poate sa nu contina ulei de ricin, atat de cunoscut pentru efectele sale benefice in regenerarea parului.  

  Pentru cei care nu au mai folosit sampoane handmade, 100% naturale, este important de stiut ca la primele spalari (aproximativ 3) parul devine mai aspru! Asta deoarece parul este incarcat cu substante chimice continute de sampoanele din comert si vopsele. Acest incovenient poate fi diminuat cu o clatire cu apa si otet ( aceasta operatie este controversata, duce la scaderea brusca a PH-ului, agreseaza firul de par!). Personal nu o fac! Recomand folosirea unui BALSAM NATURAL!!! Nu numai ca regleaza PH-ul, dar balsamul natural hraneste parul, ii confera elasticitate, pieptanarea se face usor, fara ruperea firelor de par! CLATIREA ESTE FOARTE IMPORTANTA!!!! in cazul sampoanelor naturale! Folositi apa din abundenta! Altfel parul va avea aspect de imbacsit!  In primele doua-trei saptamani, la cei cu reale probleme ale scalpului si cu pielea foarte sensibila, e posibil sa apara usoare mancarimi ale pielii, chiar mici descaumari in cazul samponului cu extract de urzica. Nu uitati ca va spalati cu urzica sau ardei iute! Eczemele ascunse se vindeca, si asta nu se face la o singura spalare! Pielea devine tot mai curata, mai oxigenata, radacina parului se intareste! Si nu numai atat, parul devine lucios, nu se mai ingrasa atat de repede! 

FOLOSIT SI LA DUS, SAMPONUL CU EXTRACT DE ARDEI IUTE ACTIVEAZA CIRCULATIA LA NIVELUL DERMULUI, FIIND UN REMEDIU ANTICELULITIC! 

15 comentarii:

  1. Puteti sa-mi aproximati in cat timp se consuma un sampon de 90g sau la cate spalari?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din experienta personala, un sampon il folosesc aproximativ la 20-25 spalari. Sincer n-am numarat, e o apreciere. Asta in conditiile in care samponez parul de 2 ori la o spalare. Parul meu este de lungime medie. Este foarte important sa fie pastrat corect, deci in sapuniera cu gratar, sa nu vina in contact cu apa! Glicerina care intra in compozitia samponului (rezultata in urma procesului de saponificare) absoarbe apa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara. Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. Am fiert apa cu diverse plante(galbenele,menta si alte vreo trei ceaiuri) si am amestecat cu "baza" - sapun de casa luat de la tara si am mai adugat ceva gel de dus (pentru parfum) si inca vreo 3 sticlute cu ulei esential :lemon ,lemn de ceai si eucalipt. Cu toate astea, mi-au iesit cam 5 litri de sampon care miroase foarte tare sapunul de casa si nu-l pot folosi. Cu ce sa l parfumez? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu siguranta sapunul de casa din care ai incercat sa faci un sampon e facut din resturi de ulei si untura de la gatit-posibil chiar rancezite, altfel nu-mi explic mirosul atat de puternic! Deci asa se facea pe vremuri, se adunau toate resturile de grasime, grasimea de la porc care nu se putea utiliza la gatit. Posibil ca sapunul sa fi fost astfel preparat. Nu stiu cum ai putea elimina mirosul, ma depaseste! Ai mai putea adauga 20-30 ml ulei esential, dar mirosul nu va dispare. Foloseste dupa spalat un balsam cu un miros care-ti place. Ar ajuta putin.
    Ceea ce ai facut nu e sampon, e sapun lichid! Nu contine nimic ce ajuta parului, macar ulei de ricin! Cel putin sa fie sapunul de calitate! Si o alta greseala! De ce ai folosit gel de dus? Era suficient sa folosesti infuziile! Pentru infuzii se folosesc plante care ajuta scalpului! Sti cum e: Pentru fiecare boala D-zeu a creat o planta-asa spune Maria Treben in cartea sa. Gelurile contin atatea chimicale! Nu stiu ce probleme ai cu podoaba capilara, ti-as fi dat un sfat! Sfatul meu e sa renunti la acest asa zis "sampon". Il poti folosi ca detergent, iar in apa de clatide sa adaugi ceva aromatizant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc frumos pentru sfaturile dumneavoastra. Am sa mai incerc cu uleiurile esentiale.
      Sarbatori cu bine.

      Ștergere
  5. Am primit coletul si sunt foarte multumita chiar de la prima folosire, peste asteptari. Sper ca samponul cu urzica sa-si faca eficienta in timp. Fetita mea de 8 ani face matreata si coji ca la bebelusi si am incercat foaaaarte multe produse. Am folisit si balsamul si parul e super. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca produsele mele ii folosesc fetitei! S-au vindecat cazuri rebele, copii si adulti! Tuturor le recomand ca in cazuri grave sa consulte si un medic. In urmatoarele zile posibil sa apara ceva mancarimi ale scalpului! Sa nu intrerupeti! E normal, se elimina chimicalele si incepe procesul de vindecare! Dureaza 3-4 saptamani, apoi aceste mancarimi deranjante dispar, scalpul se vindeca treptat iar parul capata suplete, luciu, vigoare! Radacina se intareste iar parul se indeseste. Balsamul actioneaza ca o adevarata masca, e f. hranitor, completeaza actiunea extractului de urzica! Multa sanatate!

      Ștergere
  6. BUNA ZIUA,DACA AM PARUL USCAT DECI NU POT FOLOSI ACESTE SAMPOANE CARE LE FACETI DVS.?ASA AM CITIT MAI SUS...MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul parului uscat, se pot folosi sampoanele dar obligatoriu e necesar utilizarea unui balsam! Durata de actiune a balsamului trebuie corelata cu tipul parului.

      Ștergere
  7. Buna,
    Am descoperit site.ul ,,frunzarind" si cautand solutii naturale pentru fiica mea (14ani): ii cad fire de par ingrijorator! Si-a tuns varfurile periodic...are par lung, scalp cu matreata, se ingrasa repede...
    Foloseste sampon cu propolis si anticadere de la Gerovital, dar problema nu dispare!
    A luat capsule Hairblend...
    Vrem sa incepem cura cu aceste sampoane solide! Cum se procedeaza?
    Din Constanta sunt.
    Multumim :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna seara,
    Recomandarea mea pentru afectiunile fiicei dvs. este urmatoarea:
    Pasul 1. Tratarea in prima faza a dermatitei seboreice. Pentru asta va recomand samponul cu urzica. Va resimti ceva mancarimi la nivelul scalpului 2-3 saptamani, ceea ce inseamna ca a inceput procesul de vindecare. Urzica actioneaza in profunzime, vindecand dermul. Totodata intareste si radacina parului. Efectele se fac simtite in 3-4 saptamani.
    Pasul 2. Folosirea samponului cu ardei iute si urzica, deci continuarea tratarii dermatitei si pregatirea scalpului pentru tratarea caderii parului.
    Pasul 3. Utilizarea samponului cu ardei iute.
    Avand parul lung, recomand utilizarea unui balsam cu Aloe vera sau cu Keratina, pentru hranirea firului de par. Balsamul nu se aplica la radacina parului, e f. important!
    Daca mai aveti intrebari, puteti sa ma contactati si telefonic.

    Toate bune,

    NATURALINT-Monica

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua,
    Samponul cu urzica contine clorura de sodiu?

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna,

    Samponul solid, la fel ca si sapunul, NU CONTIN NAOH!
    Produse prin metoda "la rece" (cold proces), proprietatile ingredientelor se pastreaza mai bine decat prin metoda "la cald" sau "topire si turnare".
    Din punct de vedere chimic, sapunul(samponul solid) este o sare, rezultata in urma reactiei dintre un acid (grasimile) si o baza (NAOH-soda caustica). Soda caustica reactioneaza chimic cu grasimile ( uleiuri si unturi vegetale), formand sapunul.Dupa reactia de saponificare, in sapunul final nu mai exista nici un miligram de soda caustica!In schimb, rezulta glicerina, care in cazul sapunurilor din comert este extrasa si folosita in cosmetica. Astfel am raspuns unei unei intrebari care preocupa pe toti consumatorii! Retetele se intocmesc pe baza unor calcule precise, tinand cont de indicii de saponificare a fiecarei grasimi in parte. In plus, pentru siguranta, se adauga un superfat de 5-9 %.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună ziua, va rog sa mi spuneți aceste produse au gluten? Am boala celiaca mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua,
    O iau ca o gluma, glutenul se gaseste doar in produsele alimentare. Compozitia fiecarui sapun o gasesti in descriere.

    RăspundețiȘtergere